Φαγητό με τους μερακλήδες Έλληνες

Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ ιδιαίτερη, παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των γαστρονομικών παραδόσεων των διαφόρων περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχουν επίσης και πολλές διαφορές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να παρουσιάσει έναν πλήρη καθολικό κατάλογο των αντιπροσωπευτικών πιάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απογοητευτείτε από τις Ελληνικές νοστιμιές.
Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση ελαιολάδου, δημητριακών, κρασιού, κρέατος, λαχανικών και ψαριών ή θαλασσινών. Άλλα σημαντικά τροφικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, το τυρί, τα αυγά, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού.
Greek cuisine is part of the culture of Greece and is recorded in images and texts from ancient times.
It uses vegetables, olive oil, grains, fish, and meat, including pork, poultry, veal and beef, lamb, rabbit, and goat. Other important ingredients include pasta (for example hilopites), cheeses, lemon juice, herbs, olives, and yogurt.




ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΙΑΤΑ/ Greek traditional dishes
- Πατατοσαλάτα, με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και χυμό λεμονιού ή ξιδιού.
- Σαγανάκι, τηγανητό κίτρινο τυρί (συνήθως γραβιέρα).
- Σκορδαλιά, παχύ σκόρδο και πουρέ πατάτας, συνήθως συνοδεύεται με τηγανιτά ψάρια.
- Σπανακόπιτα, με σπανάκι, τυρί φέτα, κρεμμύδια, αυγό και καρυκεύματα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας σε μορφή πίτας.
- Ταραμοσαλάτα
- Τζατζίκι, γιαούρτι με αγγούρι και σκόρδο πουρέ, που χρησιμοποιείται ως μια βουτιά. Σερβίρεται και ζεστό με πίτα.
- Τυρόπιτα, λευκό τυρί κρέμα (συνήθως μυζήθρα) τυλιγμένο σε πίτα με φύλλο κρούστας.
- Φακές, σούπα με φακές, συνήθως σερβίρεται με ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Φασολάδα, ορίζεται σε πολλά βιβλία μαγειρικής, σαν το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, μερικές φορές ακόμη ονομάζεται και "το εθνικό φαγητό των Ελλήνων".
- Γεμιστά, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά κούφια με γέμιση ρύζι ή κιμά.
- Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή σούπα του Πάσχα που γίνεται με εντόσθια αρνιού, πυκνώνει με αυγολέμονο.
- Σπανακόρυζο, σπανάκι και ρύζι, μαγειρεύεται στιφάδο με λεμόνι και ελαιόλαδο.
- Ντολμαδάκια, τυλιχτό φαγητό από αμπελόφυλλα με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά
- Χυλοπίτες με κοτόπουλο
- Καλαμαράκια πιο συχνά τηγανητά.
- Κλέφτικο, είναι αρνί ψημένο, πρώτα μαριναρισμένο σε σκόρδο και χυμό λεμονιού
- Λουκάνικο
- Μουσακάς
- Μπακαλιάρος
- Μπαρμπούνια
- Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, Σμυρνέικοι κεφτέδες
- Σουβλάκι
- Σπετσοφάι ένα στιφάδο από χωριάτικο λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και κρασί. Προέρχεται από το Πήλιο.
- Γιαούρτι με μέλι
- ΠαστέλιΦοινικιά, μπισκότο ολοκληρώνεται με τεμαχισμένα καρύδια.
- Δίπλες
- Μπακλαβάς, πίτα με αμύγδαλο και καρύδι.
- Γαλακτομπούρεκο, κρέμα που ψήνεται μεταξύ των στρωμάτων της φύλλο, και στη συνέχεια, εμποτισμένο με άρωμα λεμόνι σιρόπι μελιού.
- Καρυδόπιτα, ένα κέικ από θρυμματισμένα καρύδια, εμποτισμένο ή όχι σε σιρόπι
- Κουλουράκια
- Κουραμπιέδες, σφαιρικά μπισκότα με βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
- Λουκουμάδες, είναι ουσιαστικά τηγανητές μπάλες από ζυμάρι βουτηγμένες σε μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα.